Laadpalen bij Gouds Energie

Laadpalen: op uw eigen stroom rijden!

Een elektrische auto kun je vergelijken met je smartphone, ook die moet je regelmatig opladen. Toch kun je de laadpaal voor een elektrische auto niet vergelijken met het snoertje en oplader van je telefoon. Bij een elektrische auto zit die oplader namelijk in de auto en moet je de laadpaal zien als het stopcontact. Het accupakket van een elektrische auto werkt op gelijkstroom en de oplader in de auto zet de wisselstroom van de laadpaal om, zoals ook de oplader van je telefoon wisselstroom omzet in gelijkstroom. 

Om de juiste laadpaal te kiezen is het belangrijk om te weten wat het maximale laadvermogen van de onboard lader van de auto is. Hier kun je dan het vermogen dat je laadpaal maximaal kan leveren op afstemmen. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de lader in de auto 1- of 3-fase laden ondersteunt en in dat laatste geval of je meterkast thuis is voorzien van een 3-faseaansluiting of daarvan kan worden voorzien.

Actie: korting van € 100,- op de aanschafprijs!

Wat kosten laadpalen?

De prijzen van laadstations lopen enorm uiteen, van grofweg tussen de 500 en 1.200 euro. Hoeveel je kwijt bent, hangt af van het merk en het type. Kies je bijvoorbeeld voor een laadpaal of een laadstation aan de muur? Neem je een laadpaal met veel of weinig vermogen? Koop je een ‘gewone’ laadpaal of een slimme lader, die het laden afstemt met het overige stroomverbruik? Al deze keuzes zijn van invloed op het aankoopbedrag.

Behalve de aanschafprijs ben je ook installatiekosten kwijt. Hoe hoog deze zijn, hangt af van de locatie (laadpaal op een oprit of in een garage) en de meterkast (of bijvoorbeeld nog extra stroomgroepen moeten worden aangelegd). Installeren ongeveer 300 tot wel 2.000 euro.

Reken erop dat je voor 600 tot 2.000 euro een eigen laadpaal kunt afschaffen, inclusief installatiekosten.

#